Przepisy
Pierożki meksykańskie - chrupiące i pikantne
Masz ochotę na chrupiące pierożki nadziane Mexican Chicken?

45 minut
porcje:
12
kalorie:
8535 kJ /
2040 kcal
Trudność:
średni
Przygotowanie
Składniki
Pierogi:
- 1
- opakowanie Mexican Chicken FRoSTY
- 200 g
- mąki pszennej
- 60 g
- roztopionego i ostudzonego masła
- 7 g
- suchych drożdży
- 4
- łyżki zimnej wody
- 2
- duże jajka
- 2
- łyżki oleju rzepakowego
- 1
- płaska łyżeczka soli
- 20 g
- przecieru pomidorowego
- 1
- łyżka oliwy z oliwek
- 1
- łyżeczka soli
- 1
- łyżeczka ostrej pasty paprykowej
- 1
- ząbek czosnku
- kilka gałązek oregano
Aby przygotować pierożki:
- Wlej na patelnię olej rzepakowy i przygotuj opakowanie Mexican Chicken zgodnie z instrukcją.
- W misce wymieszaj suche składniki: mąkę pszenną, drożdże oraz łyżeczkę soli.
- Dodaj do suchych składników jajka, roztopione i ostudzone masła, zimną wodę i wymieszaj łyżką.
- Ciasto wyłóż na posypany mąką blat i zagnieć, a następnie rozwałkuj.
- Wytnij kółka z ciasta, następnie napełnij je Mexican Chikenem i złóż tak, by uformować pierożka. Możesz połączyć brzegi palcami lub widelcem.
- Pierożki wyłóż na blachę z papierem do pieczenia i posmaruj pierożki białkiem jajka.
- Piecz 20 – 25 minut w temperaturze 180°C
- Po upieczeniu posyp szczyptą ostrej papryki.
Aby przygotować sos pomidorowy:
- Do przecieru pomidorowego dodaj łyżkę oliwy z oliwek, łyżeczkę soli, łyżeczkę ostrej pasty paprykowej, ząbek czosnku oraz kilka gałązek oregano.
- Wymieszaj.
Komentarze