Przepisy
Paszteciki z ciasta francuskiego z kurczakiem i pieczarkami
Stwórz apetyczne paszteciki, wypełnione soczystym kurczakiem i aromatycznymi pieczarkami, aby cieszyć się pysznym i sycącym smakiem w każdym kęsie. Odkryj naszą wersję pasztecików z ciasta francuskiego z kurczakiem!
- 1
- opakowanie ciasta francuskiego FRoSTY
- 200 g
- fileta z kurczaka
- 200 g
- pieczarek
- 125 ml
- śmietanki kremówki
- 2
- łyżki oliwy z oliwek
- 1
- średniej wielkości cebula
- 1
- ząbek czosnku
- 1
- łyżka masła
- 1
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 1
- jajko
- 0.5
- łyżeczki suszonego estragonu
- 0.5
- łyżeczki mielonego czarnego pieprzu do mięsa + trochę do smaku
- sól do smaku
- natka pietruszki do dekoracji
Jeśli chcesz podawać paszteciki na zimno, nadzienie można przygotować wcześniej, a paszteciki wystudzić po upieczeniu i dopiero napełniać nadzieniem.
Jeśli nadzienie podajesz na gorąco – przygotuj nadzienie najpierw i utrzymuj w cieple. Upiecz paszteciki i od razu napełniaj gorącym nadzieniem.
Nadzienie:
- Pokrój kurczaka w kostkę, dopraw solą i pieprzem.
- Pieczarki pokrój, posiekaj cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na 1 łyżce oliwy usmaż mięso.
- Zdejmij mięso z patelni, dodaj resztę oliwy i masło.
- Podsmaż cebulę, dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę.
- Pokrój kurczaka w kostkę, dopraw solą i pieprzem.
- Pieczarki pokrój, posiekaj cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na 1 łyżce oliwy usmaż mięso.
- Zdejmij mięso z patelni, dodaj resztę oliwy i masło.
- Podsmaż cebulę, dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę.
Paszteciki:
- Ciasto wyjmij z opakowania i zostaw na 10 minut.
- Z każdego płata ciasta wytnij dwa duże kółka, 6 ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je rozkłóconym jajkiem.
- W pozostałych 6 kółkach wytnij środek mniejszą foremką lub szklanką. Oddziel je od reszty ciasta, zostanie pierścień.
- Pierścienie ułóż na dużych kółkach, środek pasztecika ponakłuwaj widelcem. Posmaruj jajkiem, oprósz grubo mielonym pieprzem i solą.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 °C przez 15 minut, aż będą puszyste i złociste. Po upieczeniu pozostaw na kratce do ostygnięcia.
- Napełnij paszteciki nadzieniem i udekoruj je natką pietruszki.