Przepisy
Tarta z ciasta francuskiego z serem i pomidorami
Przygotuj smakowitą tartę z pomidorami i serem halloumi, która łączy soczystość pomidorów z delikatną nutą pikantnego sera! Zobacz, jak przygotować ciasto francuskie z serem.
- 1
- opakowanie ciasta francuskiego FRoSTY
- 170 g
- sera halloumi
- 6
- pomidorków koktajlowych
- 2
- duże pomidory
- 2
- średnie cebule
- 1
- żółtko
- sól i pieprz do smaku
- garść świeżych listków bazylii
- Ciasto wyjmij z opakowania i zostaw na 10 minut.
- Pomidory pokrój na plastry, pomidorki koktajlowe na połówki, cebule w piórka.
- Ser halloumi pokrój na 6 grubych plastrów, po czym pokrój w 2 cm paski.
- Rozkłóć żółtko z odrobiną wody, dopraw solą i pieprzem.
- Ciasto rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj żółtkiem.
- Ułóż na każdym kawałku ciasta: 2 plastry pomidora, cebulę, pomidorki i halloumi.
- Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz w 220°C przez 15 minut.