Przepisy
Deser ze szpinakiem z kremem z koziego sera
Masz ochotę na delikatny deser ze szpinaku? Ten przepis będzie idealnym rozwiązaniem. Aksamitny mus ze szpinaku siekanego w towarzystwie wytrawnego koziego sera.
- 1
- opakowanie Szpinaku siekanego FRoSTA
- 200 ml
- śmietanki kremówki 36%
- 100 g
- miękkiego twarożku koziego
- 80 g
- cukru pudru
- 50 g
- płynnego miodu
- 20 g
- płatków migdałowych
- 30 g
- suszonej żurawiny
- 4
- żółtka
- Szpinak wyjmij z opakowania i rozmroź.
- Zblenduj rozmrożony szpinak i odciśnij nadmiar wody, najlepiej na sitku.
- Sparz jajka.
- Ubijaj żółtka mikserem, stopniowo dodając do nich ¾ cukru pudru, do uzyskania białej, puszystej masy.
- Ubij śmietanę z pozostałym cukrem pudrem.
- Połącz ubite żółtka ze szpinakiem, dodaj śmietanę i wymieszaj delikatnie oraz dokładnie.
- Wyłóż mus szpinakowy do szklaneczek.
- Wymieszaj płynny miód z kozim twarożkiem.
- Na musie ułóż warstwę kremu twarogowego i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- Na suchej patelni upraż płatki migdałów.
- Przed jedzeniem udekoruj płatkami migdałów i posiekaną żurawiną.