Przepisy
Burger rybny
Mleczne bułeczki własnej roboty, a w nich świeże warzywa i steki rybne w ziołowej panierce i pyszny sos tatarski. Burger rybny to obiadowy strzał w dziesiątkę - sprawdź!
- 1
- opakowanie Steków rybnych FRoSTY
- 5
- łyżek oleju
- 250 g
- mąki pszennej
- 150 ml
- mleka
- 25 g
- masła (miękkiego)
- 5 g
- drożdży
- 1
- łyżka cukru
- sól
- 3
- korniszony
- 1
- mała szalotka
- 1
- łyżeczka musztardy
- 1
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 0.5
- szklanki majonezu
- Połącz wszystkie składniki i wyrób gładkie, elastyczne ciasto (wyrabianie ręczne trwa ok. 30 minut, mikserem ok. 10 minut).
- Miskę przykryj folią i zostaw ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
- Wyrośnięte ciasto podziel na kawałki po ok. 90g każdy. Uformuj okrągłe bułki.
- Ułóż na blasze, lekko przykryj i zostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
- Wyrośnięte bułki posmaruj na wierzchu mlekiem i posyp sezamem. Piecz 15-20 minut w 180 oC.
- Na patelni rozgrzej 5 łyżek oleju. Zamrożone steki smaż na średnim ogniu przez 8 minut, od czasu do czasu przewracając.
- Wszystkie składniki sosu bardzo drobno posiekaj, dodaj do majonezu, dopraw do smaku.
- Bułeczki przetnij na połowy, posmaruj sosem, dodaj do środka świeże warzywa i ciepłe steki rybne.
Best regards,
Inga Odpowiedź