Przepisy
Kurczak w kremowym sosie z warzywami
Kurczak w kremowym sosie z warzywami to szybki i smaczny pomysł na obiad! Delikatne mięso, aksamitny sos i kolorowe warzywa tworzą idealne połączenie. Podawaj z ryżem lub makaronem i ciesz się pysznym posiłkiem!

30 minut
porcje:
2
kalorie:
2527 kJ /
604 kcal
Trudność:
średni
Przygotowanie
Składniki
- 1
- opakowanie Warzywa na patelnię - Ulubione FRoSTA
- 2
- piersi z kurczaka
- 1
- cebula
- 1
- ząbki czosnku
- 200 ml
- śmietanki 30%
- 1 łyżeczka
- papryki słodkiej
- 0.5 łyżeczki
- kurkumy
- 0.5 łyżeczki
- ostrej papryki
- 2 łyżki
- oleju roślinnego
- sól i pieprz
- ryż lub makaron
- Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i dopraw solą, pieprzem, papryką słodką oraz kurkumą.
- Na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym obsmaż kawałki kurczaka z każdej strony na złoty kolor. Mięso przełóż na talerz.
- Na tej samej patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Smaż, aż będą miękkie i lekko zarumienione.
- Wrzuć zamrożone Warzywa na patelnię – Ulubione FRoSTA na patelnię z cebulą i czosnkiem. Smaż przez około 7 minut, aż warzywa będą gorące i lekko przyrumienione.
- Do warzyw na patelni dodaj obsmażonego kurczaka. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
- Wlej na patelnię śmietankę i dopraw całość solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Gotuj na małym ogniu przez 5–7 minut, aż sos zgęstnieje.
- Serwuj kurczaka w kremowym sosie z warzywami z ryżem lub makaronem jako dodatkiem.
Komentarze