Przepisy
Zielone naleśniki ze szpinakiem i fetą
Zielone naleśniki ze szpinakiem, dzięki któremu ciasto zyskuje piękny, zielony kolor i porcję witamin, a kremowy farsz z sera feta i czosnku nadaje całości wyrazistego smaku. To idealna propozycja na szybki, lekki obiad lub kolację – także w wersji fit. Sprawdź nasz przepis krok po kroku i zaskocz domowników czymś pysznym i nietuzinkowym!

- 200 g
- Szpinaku siekanego FRoSTY
- 2
- jajka
- 1 szklanka
- mleka
- 1 szklanka
- mąki
- 1 łyżka
- oleju
- sól
- pieprz
- 200 g
- sera feta
- 2 ząbki
- czosnku
-
Rozmroź 200 g mrożonego szpinaku FRoSTY. Dokładnie odsącz nadmiar wody (możesz użyć sitka lub czystej ściereczki).
-
W misce rozbij 2 jajka. Dodaj mleko, mąkę, olej i szczyptę soli. Dodaj odsączony szpinak. Całość dokładnie wymieszaj.
-
Rozgrzej patelnię (możesz delikatnie natłuścić ją olejem). Wylewaj porcje ciasta i smaż cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.
-
W miseczce rozgnieć 200 g sera feta. Dodaj 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dopraw do smaku pieprzem (feta jest słona, więc sól nie będzie konieczna). Wymieszaj na jednolitą pastę.
-
Na każdy usmażony naleśnik nałóż porcję farszu z fety i czosnku. Rozsmaruj równomiernie, a następnie zawiń w rulon lub złóż w kopertę.