Przepisy
Steki rybne z frytkami z batatów i surówką z kapusty czerwonej
Masz ochotę kolorowy i pełen smaku obiad? Ten przepis to idealne połączenie soczystych steków rybnych FRoSTA, aromatycznych frytek z batatów i świeżej, chrupiącej surówki z czerwonej kapusty. Szybki, prosty i zbilansowany – świetny pomysł na posiłek, który ucieszy podniebienie i oko.

- 2
- średnie bataty
- 2 łyżki
- oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka
- papryki mielonej
- sól
- pieprz
- 0.25
- małej główki czerwonej kapusty
- 1
- małe jabłko
- 1
- mała marchewka
- 3 łyżki
- jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka
- miodu
- sól
- pieprz
- Rozgrzej piekarnik do 200°C (góra-dół). Obierz bataty i pokrój je w cienkie paski.
-
W misce wymieszaj je z oliwą, papryką, solą i pieprzem. Rozłóż frytki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 25–30 minut, aż będą miękkie i lekko chrupiące (w połowie czasu można je obrócić).
-
Drobno posiekaj czerwoną kapustę. Jabłko i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W osobnej miseczce wymieszaj jogurt z miodem, dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny. Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj.
-
Przygotuj steki FRoSTA zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
-
Na talerzu ułóż gorące frytki, stek rybny i porcję świeżej surówki.