Od zbiorów do pakowania w 2 godziny! O tym, jak wygląda zbiór grochu dla FRoSTY.
Wiedzieliście, że jako FRoSTA potrzebujemy około 8000 ton grochu rocznie do wszystkich naszych produktów, które są uprawiane i zbierane bezpośrednio z naszych pól w Lommatzsch w Saksonii?

A może zastanawialiście się kiedyś, jak wygląda zbiór grochu? Możemy z pewnością powiedzieć, że nie jest to łatwe zadanie!
Pogoda, a w szczególności zmieniający się klimat oraz kwestia ochrony roślin, stawiają przed nami duże wyzwania. Największe tkwi jednak w samych grochu – trzeba go zebrać we właściwym czasie, bo im później, tym twardszy się staje i traci swoją słodycz. A my oczywiście chcemy, aby nasz groch był jak najbardziej delikatny i słodki.

Zaledwie w ciągu 30 minut od zebrania pojawia się w fabryce FRoSTY. Tam zostaje dokładnie umyty, następnie jest blanszowany i zamrażany. Na koniec trafia do odpowiedniego opakowania. Cały proces, od zbiorów na polu, przez transport i obróbkę, aż do pakowania, zajmuje zaledwie 2 godziny! Sekret bogatego smaku i świeżości naszego groszku tkwi właśnie w tym wyjątkowo szybkim procesie. 🙂
