Z pola do kartonika – uprawy szpinaku FRoSTY
W ostatnich latach szpinak mocno zyskał na popularności. Ta wyjątkowa roślina jest doskonałym dodatkiem do wielu dań, sałatek czy koktajli. Nic więc dziwnego, że ma tak wielu zwolenników.
Ale nie dla wszystkich oczywisty jest fakt, że we FRoŚCIE uprawiamy oraz mrozimy własny szpinak! . Nasze szpinakowe pola znajdują się tuż obok fabryki, a najdalsze z nich jest usytuowane zaledwie 10 km od siedziby FRoSTY w Bobenheim-Roxheim.
W zależności od pory roku, kiedy prowadzimy zbiory szpinaku, a robimy to dwa razy w ciągu 12-tu miesięcy, smak zielonych listków może się zmieniać. Zimowy szpinak jest wyjątkowo słodki. Siany jesienią zawiera mniej wody, a dzięki temu jego smak jest bardziej wyrazisty a kolor intensywnie zielony. Jego zbiory trwają od marca do czerwca.
Natomiast szpinak letni siany w czerwcu, a zbierany od września do początku listopada, ma delikatny smak i drobniejsze, młodsze listki.
Żniwa rozpoczynają się, kiedy szpinak jest dojrzały. Cały proces jest krótki i dynamiczny. Dzięki temu droga szpinaku z pola do kartonika przebiega bardzo sprawnie. Tuż po zebraniu, skoszone liście trafiają do fabryki. Tam są ważone, a następnie transportowane do wielkiego bębna, gdzie z zastosowaniem specjalnej techniki delikatnej dla listków, są odwirowywane od zanieczyszczeń, które znalazły się na polu (np. kamyki). Kolejnym krokiem jest dokładne mycie szpinaku, a następnie blanszowanie. Zanurzanie we wrzącej wodzie trwa chwilę – w tym czasie szpinak jest dalej transportowany w kierunku bardzo zimnej wody. Ten szybki zabieg pozwala zachować wyrazisty zielony kolor liści, a jednocześnie zmiękcza ich strukturę i przygotowuje do wykorzystania w domowej kuchni.
Szpinak FRoSTA – nasze produkty
W zależności od rodzaju produktów, szpinak kontynuuje swoją podróż. Ten sprzedawany w liściach jest delikatnie siekany, po czym od razu trafia do kartonika. Szpinak siekany jest krojony na znacznie drobniejsze kawałki, a Szpinak śmietanowy dodatkowo mieszany ze specjalnie przygotowanym sosem. Można w nim znaleźć ręcznie odważone przyprawy – takie jak sól, pieprz czy gałka muszkatołowa. A swoją konsystencję zawdzięcza zasmażce – robionej dokładnie tak jak w domu. (Zobacz: FRoSTA wszystkie produkty ze szpinaku)
Natychmiast po przybraniu ostatecznej formy trafia do kartonika, a następnie do specjalnego tunelu gdzie jest szokowo zamrażany. A stąd prosto do sklepów i na Wasze talerze.