Przepisy
Faszerowany pieczony ziemniak z łososiem
Faszerowany pieczony ziemniak z łososiem- przyjemność na każdy sezon! Spróbuj teraz.
60 minut
porcje:
4
kalorie:
5355 kJ /
1280 kcal
Trudność:
łatwy
Przygotowanie
Składniki
- 1
- opakowanie Filetów z łososia FRoSTY
- 30 g
- jogurtu greckiego
- 5
- łyżek oleju słonecznikowego
- 4
- duże ziemniaki
- 1
- limonka
- 1
- cukinia
- 1
- łyżka sezamu
- 1
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- Rozmróź filety z łososia FRoSTY zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie umyj ziemniaki i nakłuj każdego nożem. Ziemniaki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj 2 łyżkami oleju i piecz w nagrzanym piekarniku (kuchenka elektryczna: 220°C/piekarnik konwekcyjny: 200°C) przez 50-60 minut.
- W międzyczasie umyj limonkę w gorącej wodzie, drobno zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Oczyść i umyj cukinię oraz pokrój w bardzo cienkie plasterki. W misce połącz plastry cukinii, startą skórkę z limonki, połowę soku z limonki, nasiona sezamu i 1 łyżeczkę soli. Pozostaw na około 30 minut.
- Aby zrobić dip umyj miętę, oskub i drobno posiekaj, zostaw część do dekoracji. Wymieszaj jogurt i resztę soku z limonki. Dopraw solą i pieprzem.
- Filety z łososia umyj, osusz, dopraw solą i pieprzem. Obierz i drobno posiekaj ząbek czosnku. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Smaż filety z łososia przez około 4 minuty z każdej strony. W połowie smażenia dodaj czosnek i podsmaż. Dopraw solą i pieprzem.
- Wyjmij ziemniaki z piekarnika. Zrób głębokie nacięcie na środku i delikatnie rozsuń. Rozdrobnij łososia widelcem. Ziemniaki faszerowane sałatką z cukinii, łososiem i dipem jogurtowym. Udekoruj pozostałymi listkami mięty i skórką z limonki.
Komentarze