Przepisy
Indyjskie curry z kurczakiem i warzywami
Orientalna podróż smakowa do Indii- soczysty kurczak, kremowy sos i aromatyczne warzywa!

- 1
- opakowanie Warzyw na patelnię z koperkiem i pietruszką
- 400 g
- piersi z kurczaka
- 400 g
- passaty pomidorowej
- 200 ml
- mleczka kokosowego
- 2
- ząbki czosnku
- 1
- cebula
- 0.5
- szklanki zmielonych orzechów nerkowca
- 0.5
- łyżeczki kurkumy
- 0.5
- łyżeczki chilli
- 0.5
- łyżeczki garam masala
- 0.5
- łyżeczki pieprzu
- sół
- kolendra
- 2
- łyżki jogurtu greckiego
- 1
- łyżka soku z cytryny
- 0.5
- łyżeczki przyprawy garam masala
- 0.5
- łyżeczki chilli
- 0.5
- łyżeczki kurkumy
- 0.5
- łyżeczki imbiru
- sół
- pieprz
Przygotowanie:
- Składniki marynaty mieszamy, kurczaka kroimy w paski, mieszamy w marynacie i odstawiamy do lodówki na godzinę lub całą noc.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy posiekany czosnek i cebulę, a po 2 minutach warzywa FROSTA, smażymy 4 minuty, dodajemy kurczaka i przyprawy i smażymy jeszcze 6 minut.
- Dolewamy passatę i mleczko kokosowe oraz zmielone orzechy i gotujemy 5 minut.
- Podajemy ze świeżą kolendrą i orzechami, z ryżem lub chlebkami naan.