Przepisy
Zapiekane makaronowe muszle ze szpinakiem
Nasz przepis na zapiekane makaronowe muszle ze szpinakiem to połączenie makaronu al dente z soczystym nadzieniem, pokryte aromatyczną warstwą serową. Muszle ze szpinakiem to doskonały posiłek na każdą okazję!
- 0.5
- opakowania Szpinaku siekanego FRoSTY
- 100 g
- serka mascarpone
- 100
- tartej mozzarelli
- 50 g
- tartego parmezanu
- 25
- passaty pomidorowej
- 25 g
- makaronu Conchiglioni (duże muszle)
- 2
- łyżki oliwy
- 2
- ząbki czosnku
- 1
- szalotka
- świeże listki bazylii
- sól
- Muszle ugotuj „al dente” w dużej ilości osolonej wody. Po ugotowaniu przelej zimną wodą i rozłóż na wysmarowanym odrobiną oleju (aby nie przywarły) talerzu.
- Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej drobno posiekaną szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Wlej passatę pomidorową, gotuj na małym ogniu przez kwadrans. Dopraw do smaku.
- Na drugiej patelni umieść połowę opakowania Szpinaku siekanego FRoSTY i podgrzewaj pod przykryciem ok. 15 minut na średnim ogniu, często mieszając. Zdejmij z ognia, dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Gdy czosnek ostygnie, wymieszaj go z mascarpone, tartą mozzarellą i połową parmezanu. Dopraw farsz do smaku.
- Do każdej muszli makaronu włóż porcję szpinakowego nadzienia.
- Do naczynia do zapiekania wlej sos pomidorowy. Ułóż w nim nadziewany makaron, farszem do góry. Wierzch dania posyp pozostałym parmezanem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC na ok. 15 minut. Przed podaniem posyp świeżymi listkami bazylii.