Przepisy
Tarta serowa ze szpinakiem
Nasz przepis na tartę serową ze szpinakiem to doskonałe połączenie świeżego szpinaku i kremowego sera zapiekanych w kruchym cieście. Tarta serowa to pyszny smak w każdym kęsie!
- 0.5
- opakowania szpinaku w liściach FRoSTY
- 6
- arkuszy ciasta francuskiego FRoSTY
- 250 g
- sera ricotta
- 80 g
- tartego parmezanu
- 2
- jajka
- 2
- łyżki oleju rzepakowego
- 1
- średni por
- 0.25
- łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- pieprz
- sól
- Ciasto wyjmij z opakowania i zostaw na 10 minut, a następnie wyłóż nim foremkę do pieczenia tarty- na brzegach możesz ułożyć nawet podwójną warstwę ciasta, aby były grubsze i mocniejsze.
- Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 200oC i piecz ok. 15 minut, aż lekko się zarumieni.
- Wyjmij podpieczony spód z pieca, a następnie ciasto na spodzie tarty (za pomocą np. grzbietu łyżki) dociśnij do dna foremki, aby spód stał się zupełnie płaski.
- Rozmroź Szpinak w liściach FRoSTY, odciśnij z nadmiaru płynu.
- Białą i jasnozieloną część pora posiekaj w półtalarki, a następnie zeszklij na oleju. Przestudź.
- Połącz w misce ricottę z jajkami i tartym parmezanem. Dopraw gałką, szczyptą soli i mielonego pieprzu.
- Na dnie wcześniej podpieczonej tarty rozłóż pora i szpinak. Zalej mieszanką serowo-jajeczną.
- Tartę wstaw ponownie do piekarnika (200oC) i zapiekaj przez ok. 15 minut, aż masa się zetnie i lekko zarumieni.