Przepisy
Mini jagodzianki
Skosztuj wyjątkowych jagodzianek - puszyste, pachnące ciasto wypełnione soczystymi jagodami, które dostarczą niezapomnianego smaku! Poznaj przepis na jagodzianki.
- 1
- opakowanie ciasta francuskiego FRoSTY
- 60 g
- cukru trzcinowego
- 20 g
- świeżych jagód
- 15 g
- skrobi ziemniaczanej
- 1
- jajko
- 1
- łyżka mleka zwykłego lub roślinnego
- Ciasto wyjmij z opakowania i zostaw na 10 minut.
- Płaty ciasta przekrój na 4 prostokąty (ok. 5 x 10 cm).
- Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj jajkiem rozkłóconym z mlekiem.
- Natnij każdy prostokąt wzdłuż, tylko do połowy, cztery razy. Posyp nienacięte fragmenty ciasta cukrem.
- Jagody wymieszaj z 30g cukru mąką i wyłóż po 1 łyżce na części ciastka bez nacięć.
- Złóż prostokąty na pół, przykrywając jagody naciętymi fragmentami ciasta. Przyciśnij brzegi ciasta i sprawdź, czy są dobrze sklejone.
- Posmaruj ciastka pozostałym jajkiem i posyp je resztą cukru.
- Piecz przez 20 minut w 210°C, z termoobiegiem. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia.