Przepisy
Napoleonki z ciasta francuskiego
Odkryj nasze klasyczne napoleonki - warstwowe ciasto, kruche i delikatne, połączone wyjątkowym kremem, tworzące niezrównany duet tekstur i smaków w każdym kęsie.
- 1
- opakowanie ciasta francuskiego FRoSTY
- 750 ml
- mleka 3,2 %
- 165 g
- cukru
- 50 g
- mąki ziemniaczanej
- 30 g
- mąki pszennej
- 4
- duże jajka
- 3
- łyżeczki cukru z naturalną wanilią
- 2
- łyżki cukru pudru do posypania
- Ciasto wyjmij z opakowania i zostaw na 10 minut. Ponakłuwaj widelcem.
- Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 210ºC przez 20 minut. Ciasto powinno być płaskie.
- Po upieczeniu pozostaw na kratce do ostygnięcia.
- Wymieszaj 2 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu.
- Zmiksuj pozostałą szklankę mleka z jajkami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną.
- Mieszankę wlej do gotującego się mleka, energicznie mieszając, aż otrzymasz bardzo gęsty budyń.
- Ułóż 3 płaty ciasta obok siebie. Wylej na nie gorący budyń i przykryj kolejnymi trzema płatami. Dociśnij delikatnie wierzchnie płaty dłonią. Pozostaw do ostudzenia.
- Po ostygnięciu pokrój nożem z piłką ciasto na 12 napoleonek. Nie naciskaj mocno na ciasto. Gotowe ciastka posyp cukrem pudrem.