Przepisy
Szpinakowe ciasto "Leśny Mech"
Przygotuj wyjątkowe szpinakowe ciasto "Leśny Mech", które nie tylko zachwyci intensywnym smakiem szpinaku i nutami leśnych aromatów, ale także oczaruje niezwykłą prezentacją! Zobacz przepis na ciasto leśny mech.
- 1
- opakowanie siekanego szpinaku FRoSTY
- 320 g
- mąki pszennej
- 250 g
- serka mascarpone
- 220 g
- cukru
- 200 ml
- śmietanki kremówki 30%
- 160 ml
- oleju rzepakowego
- 40 g
- cukru pudru
- 3
- jajka
- 2
- łyżeczki proszku do pieczenia
- 1
- łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
- 0.25
- łyżeczki soli
- borówki amerykańskie
- Rozmroź 1 opakowanie Siekanego szpinaku FRoSTY, odciśnij z nadmiaru płynu i zmiksuj (blenderem ręcznym) na jednolitą masę.
- Wbij do miski jajka (w temp. pokojowej) ubijaj mikserem na jasną, puszystą masę, dodając partiami cukier.
- Do puszystej masy jajecznej, ciągle ją miksując, wlewaj wolnym strumieniem olej.
- Dodaj szpinak, delikatnie połącz używając łopatki.
- W misce przygotuj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą.
- Do szpinakowego ciasta dodaj suche składniki i krótko, tylko do połączenia składników, zmiksuj na wolnych obrotach.
- Ciasto przelej do tortownicy (ok. 25 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem np. masłem). Wstaw do nagrzanego do 180oC piekarnika i piecz przez ok. 40 minut.
- Po upieczeniu ostudź ciasto na kratce.
- Włóż do misy miksera schłodzony serek mascarpone oraz śmietankę, dodaj cukier puder oraz esencję waniliową
- Ubij składniki przez kilka minut, aż tak powstały krem zwiększy swoją objętość, będzie puszysty i zwarty.
- Upieczone i ostudzone ciasto przetnij w poprzek na dwie części.
- Jedną wykorzystaj jako spód ciasta – rozsmaruj na nim krem mascarpone, a następnie połóż na nim drugi szpinakowy blat. Wierzch placka ozdób borówkami.