Przepisy
Mini tarty z pieczarkami i serem
Odkryj małe tarty pełne smaku – kruche ciasto wypełnione soczystymi pieczarkami i delikatnym serem. Nasza wariacja na temat tarty z pieczarkami i serem zachwyci Ciebie i Twoich bliskich!
- 1
- opakowanie ciasta francuskiego FRoSTY
- 500 g
- pieczarek
- 200 g
- sera cheddar
- 2
- średnie cebule
- 2
- ząbki czosnku
- 2
- łyżki masła
- 2
- łyżki oleju
- 1
- łyżeczka cukru trzcinowego
- 1
- łyżka octu balsamicznego
- 1
- łyżka suszonego tymianku
- 1
- żółtko
- 1
- łyżka ziaren sezamu do dekoracji
- sól i pieprz do smaku
Farsz:
- Pieczarki pokrój na ćwiartki, większe sztuki na sześć lub osiem części.
- Cebulę lub szalotki posiekaj drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj.
- Na patelni rozgrzej jedną łyżkę masła i przesmaż na nim posiekaną cebulę. Zdejmij cebulę z patelni.
- Na tej samej patelni rozgrzej drugą łyżkę masła i dwie łyżki oliwy. Dodaj pieczarki i smaż na mocnym ogniu aż będą złoto-brązowe.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez 1 minutę, następnie dodaj łyżeczkę cukru i smaż przez 2 minuty.
- Zmniejsz ogień i dodaj na patelnię cebulę, smaż jeszcze chwilę, mieszając od czasu do czasu.
- Dodaj jedną łyżkę octu balsamicznego i łyżkę suszonego tymianku, wymieszaj.
- Dodaj sól i pieprz czarny do smaku, zamieszaj.
- Pozostaw farsz do wystygnięcia.
Tarty:
- Wyjmij płaty ciasta francuskiego z opakowania, pozostaw na 10 minut do rozmrożenia.
- Ser żółty zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Ser pokrój na plasterki ( potrzebujesz 24 małych plasterków).
- Rozkłóć żółtko z odrobiną wody, dopraw solą i pieprzem.
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
- Płaty ciasta francuskiego przekrój na połówki i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- W każdym kawałku ciasta natnij nożem kwadrat w odległości 1 cm od krawędzi. Nie przecinaj ciasta do samej blachy, to ma być nacięcie.
- Posmaruj rozkłóconym żółtkiem kawałki ciasta, szczególnie części najbliżej krawędzi.
- Na każdym kawałku ciasta, w naciętym kwadracie rozłóż starty ser. Obwódkę naciętego kwadratu pozostaw pustą. Na ser wyłóż farsz pieczarkowy.
- Krawędzie ciasta posyp ziarnami sezamu.
- Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut.
- Wyjmij blachę z piekarnika. Na każdym kawałku ciasta, na wierzchu farszu, ułóż 2 mini plasterki sera.
- Wstaw blachę z powrotem do piekarnika i piecz 5 – 10 minut, aż ser na wierzchu się roztopi.