Przepisy
Prosta sałatka Cezar z paluszkami rybnymi
Dzięki tej znakomitej sałatce Caesar z paluszkami rybnymi możesz sprawić, że przerwa na lunch będzie lekka i pyszna!
- 1
- opakowanie Złotych paluszków rybnych FRoSTY 450 g
- 150 g
- pomidorków koktajlowych
- 50 g
- parmezanu
- 4
- łyżki oleju rzepakowego
- 3
- łyżki oliwy z oliwek
- 3
- ząbki czosnku
- 3
- kromki pełnoziarnistego chleba na zakwasie
- 2
- serca sałaty rzymskiej
- 2
- łyżki jogurtu naturalnego
- 1
- gałązka rozmarynu
- 1
- łyżeczka soku z cytryny
- 1
- łyżeczka musztardy
- 1
- łyżeczka miodu
- sól
- pieprz
- Sałatę umyj, wysusz i pokrój w paski. Umyj i pokrój pomidory. Obierz i drobno posiekaj 2 ząbki czosnku. Pozostałe ząbki czosnku rozgnieć nożem. Pełnoziarnisty chleb na zakwasie pokrój w drobną kostkę. Drobno zetrzyj parmezan.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego i dodaj czosnek, rozmaryn i kromki chleba. Smaż kostki chleba ze wszystkich stron na średnim ogniu przez około 7 minut, aż będą chrupiące, a następnie zdejmij z patelni.
- Aby zrobić dressing włóż posiekany czosnek, sok z cytryny, musztardę, oliwę z oliwek, miód, jogurt, starty parmezan i ok. 50 ml wody do wysokiego naczynia i zmiksuj blenderem, aż dressing będzie biały i kremowy. Dopraw solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej pozostały olej rzepakowy i smaż na nim paluszki rybne FRoSTA z obu stron przez ok. 8 minut, aż się zarumienią.
- Paluszki rybne przekrój po przekątnej. Włóż sałatkę do misek. Na wierzchu ułóż pomidory, grzanki i paluszki rybne i polej dressingiem.