Przepisy
Sałatka wegetariańska Mason Jar z komosą ryżową
Pomysł na łatwy i pyszny wegetariański lunch lub szybką przekąskę? Sałatka Mason Jar! Sałatka wegetariańska, która zachwyci Cię smakiem.
- 1
- opakowanie Vege bola z chrupiącą komosą ryżową FRoSTY
- 2
- łyżki Pietruszki FRoSTY
- 200 g
- jogurtu naturalnego
- 200 g
- młodego szpinaku
- 60 g
- orzechów włoskich
- 4
- łyżki oliwy z oliwek
- 2
- bataty
- 1
- łyżka słodkiej papryki
- 1
- łyżka syropu klonowego
- sok z połowy cytryny
- Umyj, obierz oraz pokrój bataty i ułóż na blasze do pieczenia. Skrop 2 łyżkami oliwy z oliwek, dopraw papryką, solą i pieprzem. Piecz w nagrzanym piekarniku 180°C (termoobieg) przez ok. 25 minut.
- W międzyczasie grubo posiekaj orzechy włoskie. Na dużej patelni na najwyższym poziomie podgrzej Vege Bowla Komosa ryżowa z warzywami z 2 łyżkami oleju. Następnie gotuj na średnim ogniu przez 8-10 minut, mieszając co jakiś czas.
- Wymieszaj jogurt, sok z cytryny, syrop klonowy i mrożoną pietruszkę FRoSTY. Dressing dopraw solą i pieprzem. Umyj szpinak i wyjmij bataty z piekarnika. Mieszankę szpinaku, batatów, orzechów włoskich i komosy ryżowej ułóż warstwami w 4 słoikach (ok. 500 ml każdy). Wlej również dressing do słoika.