Przepisy
Wytrawne gofry szpinakowe
Wypróbuj nasz przepis na wytrawne gofry szpinakowe - połączenie puszystości gofrów z delikatnym posmakiem szpinaku, które urozmaici Twoje śniadanie. Nie zwlekaj, przygotuj gofry szpinakowe już dziś!
- 0.33
- opakowania Szpinaku siekanego FRoSTY
- 240 ml
- mleka
- 220 g
- mąki pszennej
- 50 g
- tartego parmezanu
- 4
- łyżki roztopionego masła
- 2
- jajka
- 1.5
- łyżeczki proszku do pieczenia
- 1
- łyżka cukru
- 1
- pęczek natki pietruszki
- 0.25
- łyżeczki soli
- Rozmroź 1/3 opakowania Szpinaku siekanego FRoSTY i odciśnij z nadmiaru płynu.
- Włóż do miseczki natkę pietruszki i zalej wrzątkiem, a następnie od razu odlej wodę i osusz pietruszkę.
- Do miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, tarty ser, sól i cukier. Wymieszaj.
- Wlej do drugiej miski mleko, dodaj jajka, rozpuszczone masło, szpinak i natkę. Zmiksuj na gładki mus.
- Wszystkie składniki (mokre i suche) wymieszaj, aż powstanie ciasto bez grudek. W razie konieczności dodaj nieco więcej mleka. Odstaw gotowe ciasto na 15 minut do lodówki.
- Smaż gofry partiami, na wcześniej rozgrzanej gofrownicy, aż będą chrupiące.
- Uwaga: Upieczone na złoto gofry, wyciągnięte prosto z gofrownicy, ułóż np. na kratce do chłodzenia ciasta, aby miały dostęp powietrza i, aby odparował z nich nadmiar wilgoci. Aby były super chrupiące, możesz je po wystudzeniu ponownie podgrzać w gofrownicy, zaraz przed podaniem.